De sleutel tot succes in 2012: Vertrouwen

 • Als het wat minder goed gaat met de economie is dat voor veel mensen een mooie reden om angst te gaan zaaien. Angst zorgt voor paniek en apathie en dus een negatieve spiraal. Hoe kan je je zo profileren dat je hier niet in mee gaat? Hoe zorg je er voor dat je wel zaken kan doen met mensen die angstig en onzeker zijn? Er is maar 1 oplossing: bouw aan vertrouwen (door het vooral ook te geven)! Hieronder volgen 8 tips.

   

  Wees authentiek
  Je anders voordoen dan je bent levert bij veel mensen intuïtief de kriebels op. Het ongemakkelijke gevoel of de twijfel kan er in combinatie met angst of onzekerheid net voor zorgen dat je de opdracht niet krijgt. Terwijl je hem perfect kan kunnen uitvoeren… Ook hoor ik veel opdrachtgevers over “de klik” die ze voelen; die kan alleen maar voortkomen uit iets authentieks.

   

  Wees consistent
  Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Wees eenduidig in je uitingen. Als je overkomt als iemand die zo veranderlijk is als het weer dan schept dat niet veel vertrouwen. Mensen zien je dan als onbetrouwbaar.

   

  Pas op met verwachtingen scheppen
  Een verwachting schept een plicht. Pas dus op met het doen van toezeggingen die je echt niet kan waarmaken. Enig opportunisme als ondernemer is onmisbaar, maar schiet niet te veel door.

   

  Geef openheid
  Als het niet lukt om een toezegging waar te maken, wees daar dan open in. Geef aan wat er voor heeft gezorgd dat het niet is gelukt. Maar belangrijker; luister naar wat dat betekent voor de ander en creëer een oplossing die voor beiden een goed alternatief is.

   

  Geef vertrouwen de tijd

  Een plant gaat niet drie keer zo hard groeien als je hem drie keer per dag water geeft. Zo gaat het ook met vertrouwen. Het opbouwen van vertrouwen kost tijd, soms meer dan dat je zou willen. Goed relatiemanagement vormt hier de enige oplossing. Zorg dus voor regelmatig maar geen overvloedig contact!

   

  Wees dankbaar en belangstellend
  Oprechte dankbaarheid, interesse en belangstelling zijn grote goederen. Pak elke gelegenheid om te bedanken of belangstelling te tonen aan. Waardering uiten is een echte vermenigvuldiger.

   

  Wees behulpzaam
  Als je een ander kan helpen; doen! Betaalt zich altijd (wellicht via een hele andere weg) terug. Laat de transactionele benadering los: een ander helpen is pas echt oprecht als je niet iets terug verlangt.

   

  Stel je kwetsbaar op
  Vragen om feedback (en daar actief naar luisteren en handelen) of toegeven dat je iets niet voor elkaar krijgt zijn hele krachtige uitingen van jouw vertrouwen in de ander. Dus gooi de schroom van je af en doe het!

   

  Met dank aan Pieter Peelen (www.nononcansy.nl)Comments

0 comments